onsdag 15 september 2010

Sången om Stalin

fredag 27 augusti 2010

Stalin 1930

Stalin på picknick i Sotji cirka 1930

måndag 23 augusti 2010

Stalin 1927

"Stalin på partikongressen 1927, orakad, kopparärrig, sardonisk, sarkastisk och ytterst vaksam, politiker ut i fingerspetsarna, messiansk egocentriker, fanatisk marxist och omåttlig massmördare, i sin glans dagar"
Bild och text från boken Stalin den röde tsaren och hans hov, av Simon Sebag Montefiore.

måndag 2 augusti 2010

Kommunismens återkomst?


I Aftonbladet kultur förfasar man sig över att det fortfarande finns människor som kallar sig kommunister. Men varför inte, i ett samhälle där bara de rika räknas och där de fattiga ses som ett samhällsproblem och inte som medborgare så är väl kommunismens ett alternativ, eller??

söndag 25 juli 2010

Ibland hittar man de mest märkliga saker på nätet. Detta är tydligen en svensk hyllningssång till Stalin. Upphovsmän ska vara ett band som heter Knutna nävar.

"Vi sjunger en sång som sprids över världen,
till fri republik och förtryckarens stat.
Den ropar ett namn som håller oss samman,
den sjunger om Stalin, vår vän o Kamrat!


Den sjunger om Kampen som leder till Seger,
för klasskamp och uppror den gör sig till tolk.
Den riktar en maning till arbetarklassen
och hälsar förtryckta nationer och folk!


Den fruktar ej död och förbud o kanon.
den intar förtryckarnas förfallna bastion,
och uppmanar alla på jorden som utsugs
kom med som soldat i en Revolution!


Den hånas, bespottas, men kan inte hejdas,
den når alla länder trots borgarnas hat!
Vi bringar ett leve till minnet av Stalin!
Den stålhårde kämpen, vår vän o Kamrat!


Vi sjunger en sång som sprids över världen,
till fri republik och förtryckarens stat.
Vi bringar ett leve till minnet av Stalin!
Den stålhårde kämpen, vår vän o Kamrat!"

onsdag 9 juni 2010

Stalin hyllningar

Stalin har ett uppsving i popularitet i Ryssland, man kan undra vart det ska leda.

tisdag 8 juni 2010

Stalins skitiga näsduk spelas för skolklasser

Information från Forum för levande historia.

"Mellan hösten 1932 och sommaren 1933 krävde den stora svälten miljontals liv i Sovjetunionen. Svälten var ett direkt resultat av de sovjetiska myndigheternas kollektivisering av jordbruket och många forskare menar att den skapades eller medvetet förvärrades för att bryta ned motståndet mot sovjetmakten på landsbygden. Om detta handlar Helena Thornqvists berättarteater Stalins skitiga näsduk sett genom den unga flickan Alexandras ögon. Alexandra från Ukraina var tolv år då Stalin gjorde entré i hennes by.

Stalins skitiga näsduk kommer att spelas för skolklasser på skolor eller regionalteatrar under hösten 2010 i Kiruna, Umeå, Karlstad, Mora, Helsingborg, Göteborg, Eskilstuna, Malmö, Stockholm och Örebro. Ett pedagogiskt material kommer också att kopplas till föreställningen.

Är du intresserad av att få Stalins skitiga näsduk till din skola? Kontakta Anne Kalmering Josephson på stalinsskitiganasduk@levandehistoria.se eller 070-922 52 18. Mer information på www.levandehistoria.se. "

måndag 19 april 2010

Stalin som stor ledare

Stalin och Saddam


Att en diktator hyllar en annan diktator är nog inte helt oväntat. Men kanske verkar det lite konstigt att en Arabisk diktator hyllar en rysk. Men enligt flera personer så såg Saddam Stalin som sin idol och lärofadder. Han skall ha haft en hel del böcker av Stalin i sitt bibliotek

lördag 17 april 2010

Dagen bild

torsdag 15 april 2010

Ska USA trupper marschera under Stalin?

USA,s trupper slipper marschera under Stalins skarpa blick.
Det handlar om att man i Moskva vill sätta upp 10 olika afficher på Stalin för att fira segern över Nazi tyskland. Till det stora firandet på Röda Torget har man bjudit in sina gamla allierade. Men för att slippa problemet med att usa, england och franska trupper ska marchera under en bild av Stalin så underviker man att sätta upp afficher där.
Att sätta upp dessa stora bilder på Stalin är väl inte helt okontroversiellt. Flera anarkistiska grupper har hotat med att förstöra dem, men samtidigt pågår ett uppsving för Stalins minnne i Ryssland.

onsdag 14 april 2010

Kamrat Stalin är tillbaka!?

I år är det 50 år sedan Stalin dog. Det var en sovjetisk ledare som de flesta förknippar med kommunistisk terror. Men inte alla. Detta att Stalin har fått en renässans i Ryssland upprör våra borgliga tidningar. Både DN och Svd skriver om hur många som dog och försöker påvisa att han har miljoner människors liv på sitt samvete. Detta är nog till stor del sant men samtidigt borde de ställa sig kritiska till det kapitalistiska samhället som lovat frihet och förbättringar men som bara kommit med ondska och girighet. De flesta människor i Ryssland såväl som i Sverige har insett att kapitalismen är det onda i människor, att man då vänder sig mot den person som får personifiera ett hot mot kapitalismen är väl inte så konstigt. Troligen kommer många kommunistiska ledare att dammas av och vi kommer att få se mer av både Stalin och Lenin, kanske, men bara kanske kommer ändå kommunismen att besegra kapitalismen i längden.